Tolv bøker jeg har tenkt i årevis at jeg må lese, og nå skal jeg faktisk gjøre det.

Dere har vel merket at vi elsker lister og målsettinger her på Kvardagsbiblioteket, og hvert år pleier jeg å sette meg spesifikke lesemål utover antall bøker jeg ønsker å lese. Tidligere har dette ofte fokusert på å være mer oppmerksom på hvilke type bøker jeg ikke er så flink til å lese, spesielt da oversatte bøker eller bøker av minoritetsforfattere. Dette er definitivt noe jeg fortsatt tenker mye over, og synes ofte det er vanskelig å finne innenfor de type sjangerene jeg personlig liker best å lese—men det kan være at jeg ikke er flink nok til å lete. Uansett har jeg i år bestemt meg for å ikke sette noen slike mål, og heller fokusere på bøker jeg har hatt lyst til å lese veldig lenge. Mitt lesemål for 2020 er derfor å finne tid til å lese noen av de bøkene jeg i evigheter har tenkt at, åh denne boka må jeg lese, men av ulike grunner aldri har kommet rundt til. En bok for hver måned. Så her er den lista.

Bienes Liv av Maja Lunde

Jo mer jeg tenker over det jo sprøere er det at jeg ikke har lest Bienes Liv. Dere vet når folk snakker til deg om en kjempekjent bok du ikke har lest, og de sier: hæ? Du leser så mye også har du aldri lest denne? For meg er å såpass lenge ha oversett Bienes Liv den store synden min hvis jeg tenker norsk litteratur. Glem Sult, glem Kristin Lavransdatter, glem Min Kamp—hvorfor har jeg ikke satt meg ned med Maja Lunde enda? Dere, jeg har ikke noe godt svar. Men da jeg tenkte at jeg skulle sette meg en slik liste for 2020 var dette den første boka jeg skrev ned.

The Secret History av Donna Tartt

Det er umulig å skrive blogg, drive bookstagram og produsere podcast med Victoria uten å få lyst til å lese The Secret History. Victoria beskrev denne som en ‘en why-done-it, heller enn den klassiske who-done-it’ og det fanget hvertfall min interesse. Jeg leste også Donna Tartt sin The Goldfinch, og ble fullstending revet med i over 800 sider. Legger vi sammen en pluss en her, så er dette utvilsomt en bok som jeg har høye håp til og vil finne meg tid til i år.

Homo Deus av Yuval Noah Harari

Jeg synes det er litt trist at jeg så sjeldent tar meg tid til å lese flere bøker om populær vitenskap, for jeg synes egentlig det er utrolig spennende. Det er jo gøy å forstå mer av verden rundt oss. Men jeg synes ofte at andre bøker er litt mer spennende… Det tar meg ofte litt tid å jobbe meg gjennom større sakprosa bøker, selv om jeg er interessert, og derfor har jeg ikke taklet Yuval Noah Harari sin oppfølger til Homo Sapiens enda. Jeg elsket den første boken og lærte utrolig mye. 2020 er et nytt tiår, vi er jo på en måte i fremtiden nå så det er vel egentlig perfekt timing til å finne ut av hva Harari mener er å vente av oss i fremover, eller?

Circe av Madeleine Miller

Jeg var litt treig med å sette meg ned å skrive ned denne lista her på Kvardagsbiblioteket, så jeg har nettopp lest ferdig Circe. Etter å ha stormforelsket meg i debutromanen til Miller, The Song of Achilles, visste jeg at jeg måtte lese denne boka. Jeg var veldig spent, siden det var denne romanen som fikk Madeleine Miller sitt forfatterskap til å virkelig nå massene. Jeg var også litt skeptisk til Circe og all rosen den har fått, litt fordi jeg ikke helt kunne se hvordan den kunne være bedre enn TSOA. Og det hadde jeg nok litt rett i: Circe er en veldig fin bok og Miller skriver helt nydelig, men den mangler den x-faktoren som TSOA har. Likevel, håper vi snart ser en ny gresk myte gjenfortalt av Miller—for min del kan de gjerne komme på rekke og rad.

The Land of Roar av Jenny McLachlan

Jeg ble svøpt med av middle grade litteratur i fjor, spesielt fantasty/adventure bøker. Jeg synes mye YA fantasy jeg har lest nylig har blitt veldig melodramatisk mens mye adult fantasy blir veldig voldsomt og seriøst (og det er gøy, for all del!), og jeg fant ut at middle grade fantasy ble en slags mellomting: spennende, fantasifullt og skrevet litt i samme type tonefall som jeg elsker i YA. Middle grade er også ofte skikkelig gøy og ofte mer lekent enn bøker skrevet for et litt eldre publikum, og det elsker jeg. The Land of Roar er en bok som virkelig fanget blikket mitt på instagram i fjor med et helt nydelig cover og spennende tittel, og jeg visste med en gang at denne boka vil jeg lese.

Tante Ulrikkes Vei av Zeshan Sakar

Veldig omsnakket og rost i Norge. Dette er en roman jeg synes var i fokus i sosiale medier i over et år, og da er det jo umulig å ikke bli nysgjerrig. Jeg føler også at selv om jeg er mest involvert i det norske boksamfunnet på nett, er det fort lettere å lese en engelsk bok enn en norsk bok når jeg bor i utlandet. Dermed bare vokser og vokser lista over norske bøker jeg vil lese. Så på tide med et lite innhugg, og da tenker jeg å starte blant annet med Tante Ulrikkes Vei.

Ein Gong Var Dei Ulvar av Therese Tungen

Dette er nok en bok jeg har fått sterkt anbefalt av Victoria, og hennes anbefalinger tar jeg seriøst. Jeg lånte den fra biblioteket da jeg var hjemme til jul for et år siden, men rakk ikke å lese mer enn ca tjue sider før jeg dro til Sør-Amerika. Det er på tide å plukke denne opp igjen, så blir nok en liten raid i Victoria sin bokhylle snart.

The Year of the Flood av Margaret Atwood

Her på Biblioteket omtales Margaret Atwood som the definite queen of literature, og jo flere bøker jeg leser av Atwood jo sikrere blir jeg i den saken. Vi leste begge Oryx and Crake på studiene våre, og har vel snakket før om at det var en av de få bøkene fra pensum som vi begge to virkelig likte. Det har derfor lenge ligget i kortene at jeg må lese resten av denne dystopiske trilogien. The Year of the Flood er den andre boken på denne lista jeg faktisk allerede har lest, og kan anbefale videre. Atwood er egentlig litt skremmende i sin spekulative fiksjon—det hun skriver om er både så absurd og gjenkjennelig på samme tid. Jeg synes også at denne serien er veldig annerledes fra The Handmaid’s Tale, selv om mye av budskapet er det samme.

Lenny’s Book of Everything av Karen Foxlee

Denne boken jobbet de med da jeg var på arbeidspraksis hos Allen & Unwin, og de mente at dette var den store boken de skulle gi ut den sesongen. Jeg fikk blant annet være med på møtene hvor de diskuterte ulike omslag til denne boka, og var med på å stemme på de siste ulike versjonene (mitt valg er det som vant til slutt, vi var alle ganske enige). Jeg vet ikke helt om den tok spesielt godt av utenfor Australia, så har ikke funnet den i en bokhandel eller bibliotek enda, og derfor har jeg ikke rotet meg til å kjøpe den på nett enda. Men jeg er ikke i tvil om at dette er en fantastisk fin bok, og har ofte tenkt at nå må jeg lese den.

Byens Spor 2 av Lars Saabye Christensen

En Lars Saabye Christensen bok lest av Kim Haugen—finnes det en bedre lydbokkombo?? (utenom kanskje TBH og HP?) LSC er en av de forfatterene jeg elsker å lese som lydbok, og synes kanskje at bøkene hans er bedre når de leses for meg enn når jeg leser dem alene—og dette stemmer hvertfall når det er Kim Haugen som forteller. Den eneste grunnen til at jeg ikke har lest denne boka enda er fordi jeg alltid synes det er så prosjekt å starte på en ordentlig tykk bok, selv når jeg vet det er en bok jeg kommer til å like. Ofte er favorittbøkene mine på 800 ++ sider (Brandon Sanderson, Robert Jordan osv), men likevel må jeg liksom manne meg opp til dem i et par måneder minst. Er det bare meg? 2020 blir nok året for Byens Spor 2, så får Byens Spor 3 vente til 2021.

A Brief History of Time av Stephen Hawking

Denne her kom jeg omtrent halvveis gjennom på lydbok før jeg sluttet, rett og slett fordi jeg ikke klarte å henge med. Jeg synes at Hawking var ekstremt flink til å forklare kompliserte teorier på en måte som gjorde at jeg forstod, til tross for at jeg ikke tok fysikk eller kjemi på videregående. Men jeg glemmer så fort, så vil lese denne selv slik at jeg kan bla tilbake og lese ting på nytt.

Little Fires Everywhere av Celeste Ng

En YA bok som har ligget i bakhodet mitt i årevis, og jeg har lett etter i mangfoldige bibliotek, lydbok apper osv uten å finne. Har nesten kjøpt den en håndfull ganger også, men tenker alltid at jeg bør lese ferdig de bøkene jeg alt har kjøpt som ligger urørt i hylla før jeg kjøpee enda en ny bok (the eternal struggle!). Altså, en bok jeg ikke har lest rett og slett fordi jeg ikke har fått den i hendene. Men! Jeg har flyttet hus, og bor nå med to andre leseglade jenter og har to bokhyller (!) i stua, og i en av dem står Little Fires Everywhere. Jeg har hørt så mye bra om den, og gleder meg til å endelig få lest den.

Så det er min liste. Den var egentlig overraskende vanskelig å sette sammen, fordi jeg måtte bestemme meg for hvilke av alle de bøkene jeg vil lese var bøker jeg virkelig ville finne tid til—samtidig ville jeg ikke lage den for lang for da blir det mer av en ‘oppgave’ å lese. Til slutt endre jeg opp med en blanding av bøker jeg har ‘ventet’ på å lese i mange, mange år, og bøker jeg har hørt om nylig men har tenkt at denne må jeg lese asap. Føler det ofte er lett å rives med i øyeblikket av bøker, avhengig av hva man har for hånden eller hvilken type bok man er i humør for akkurat da, og det noen bøker som alltid blir nummer to i rekka. Så får vi se hvordan det går!

Hvilke bøker har dere tenkt på å lese i flere år, uten å ha fått lest enda?

Sunniva x

You may also like

One Comment

  • God idé med en sånn liste! Jeg har heller ikke lest Bienes Liv, så den er høyt oppe hos meg også. Av de bøkene du skriver om har jeg kun lest Tante Ulrikkes Vei, men den anbefales veldig! Klarer ikke komme på en liste selv umiddelbart, men det skal jeg definitivt se på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *