Dystopisk litteratur du kan lese mens du selvisolerer

Hvor mange ganger den siste uken har du hørt noen si en versjon av ‘ting folk sier på starten av en zombie-apokalypse’? Her i UK er det business as usual, så virkelig bisart å se hvordan ting går hjemme i Norge. Butikkene her er likevel utsolgt for pasta, tomatsaus og av en merkelig grunn tunfisk på boks?? For meg føles det litt surrealistisk enda, siden det ikke enda har påvirket min hverdag. Victoria sitt kontor er stengt neste uke, men mitt selskap ber oss stille opp som vanlig. Men mer og mer minner det faktisk om begynnelsen på en rekke av de nifse, dystopiske romaner. Er det rart å bli litt ekstra frista til å også lese den type bøker nå? Jeg har laget en liste over forslag til dere som også har lyst å komme i litt ekstra stemning under isolasjonsperioden. Hvis dystopi derimot ikke er din ting eller virker stressende akkurat nå, så kommer snart en liste over mer escapism type bøker, så stay tuned!

Oryx and Crake (MaddAddam #1) av Margaret Atwood

Denne serien av the one and only Margaret Atwood tenkte jeg på med en gang korona begynte å spre seg. I Oryx and Crake er Jimmy trolig det eneste mennesket igjen i verden etter at nettopp et virus utrydder alle andre. Han kler seg i et sengetrekk, bor i et tre og kaller seg Snowman, omringet av genmodifiserte griser og en ny menneskeart som er veldig annerledes fra oss. Han strever med alt som førte frem til apokalypsen og med ensomheten, og gjennom flashbacks finner vi ut av hva som skjedde og hvilken rolle Jimmy spilte i det hele. Det er en av Atwood sine spekulative fiksjoner, så alt som skjer er ting som trolig kan skje i løpet av den nærmeste framtiden. Det er det som gjør bøkene hennes så bra og så nifse. Serien er på tre bøker som egentlig kan leses om hverandre, men historiene tvinnes sammen på ulike tidspunkt. Anbefales!

Station Eleven / Fordi Overlevelse Ikke er Nok av Emily St John Mandel

Dette er en bok jeg ikke har lest, men som dukker opp på alle lister over dystopiske romaner—så det betyr både at den sikkert er veldig bra, og at den jo selvfølgelig må være på min liste også. Litt on the nose, men i denne romanen bryter sivilisasjonen sammen etter en influensapandemi. I boka følger vi en gjeng kunstnere som reiser mellom små samfunn av overlevende, og på vognen står ordene fra Star Trek: Fordi overlevelse ikke er nok. Denne romanen hopper også i tid, og forteller om livet før og etter pandemien.

Steelheart (The Reckoners #1) av Brandon Sanderson

Dette er en spennende YA trilogi som sitter et sted mellom science fiction og fantasy. I en apokalyptisk verden hvor enkelte mennesker (Epics) har fått superkrefter har David dedikert livet sitt til en eneste ting: å drepe Steelheart, mannen som drepte faren hans og forvandlet hele Chicago til en by av stål. David vet det bare er en ting som kan hjelpe ham med å oppnå dette, og det er å overtale The Reckoners—en gruppe som spesialiserer seg i å drepe Epics—til å rekruttere ham, og til å gjøre Steelheart til sitt neste mål. Steelheart er utrolig mektig og tilsynelatende uovervinnelig, men David vet at han har en svakhet; han er den eneste i livet som har sett Steelheart blø. Dette er en utrolig underholdende bok med hemmelige planer, mye action, kul teknologi, superkrefter og morsomme karakterer. Hvis du liker YA fantasy eller SF så vil du utvilsomt like denne. Det er den type bok som er spennende helt fra første side.

Bienes Liv av Maja Lunde

Denne må jeg innrømme at jeg egentlig ikke har visst hva handler om, selv om jeg har tenkt i mange år at jeg må lese. Men den passer fint på denne lista. Boka tar for seg tre ulike tidspunkter hvor bien er i sentrum av fortellingen på ulikt vis; 1852, 2007 og en framtid hvor biene har forsvunnet. En stor bok i Norge, så trenger vel kanskje ikke si mer om denne? Dette blir nok min neste lydbok, for jeg oppdaget nettopp at den ligger på Storytel!

Cloud Atlas av David Mitchell

For noe i en litt annen stil, Cloud Atlas av David Pitchell er en vanvittig bra bok. De fleste er kanskje kjent med den gjennom filmen, men den handler altså om ulike personer på ulike tider i fortiden og fremtiden, helt frem til en tid der sivilisasjonen har kollapset og mennesker lever litt på bekostning av hverandre. Boka har en spennende struktur hvor hver historie deles i to, og bygger på hverandre på ulike vis. Så vi får del en av hver fortelling i kronologisk rekkefølge, frem til post-apokalypsen, også snur vi og går bakover igjen med del to. For en litt mer litterær versjon av apokalypsen så er dette et godt valg!

The Passion of New Eve av Angela Carter

Dette er kanskje for spesielt interesserte, for dette er en veldig, veldig rar bok. Jeg skrev bacheloren min om blant annet denne boka, og synes fortsatt ikke jeg helt har kommet til bunnen av den. Evelyn bor i et New York som oser av dystopia, og etter at han presser elskerinnen sin til å ta en grusom abort forlater han byen for å kjøre vest. Men på veien blir han kidnappet av en kvinnekult som voldtar ham, samler opp sæden hans, gir han en ufrivillig kjønnsoperasjon, og så gjør han gravid med sin egen sperm. Og det er bare begynnelsen! Carter fortsetter i samme takter utover hele boka. Det er en utrolig merkelig magisk realisme over det hele som gjør at selv om det skjer mye grusomt virker det så over the top at det ikke er like vanskelig å lese som i mer realistiske bøker, og fokuset ligger heller på den gjennomgående kritikken av kjønnsroller i samfunnet vårt. Carter linker mye av sin litteratur til litterære og filosofiske teorier, og spesielt i denne romanen er det fint å være litt orientert om blant annet Freud sin teori om penis envy. En bisarr bok, men likevel interessant å se hvordan Evelyn går gjennom sitt nye liv hvor alle oppfører seg mot ham som om han er en kvinne, mens han selv ser på verden gjennom øynene til en mann.

Good Omens av Neil Gaiman og Terry Pratchett

Denne boka kan alltid pitches en gang til! Dette er kanskje den boka jeg har anbefalt flest ganger til flest folk (og ja, det inkluderer Harry Potter), for jeg kan liksom ikke se for meg at noen ikke kommer til å elske denne rare, fantastiske, hysterisk morsomme boka. Djevlen Crowley og englen Aziraphale har egentlig slått seg veldig godt til rette på jorda, så når de får vite at antikrist er kommet og at dommedag bare er noen år unna bestemmer de seg for å slå seg sammen og se om de kan stoppe the divine plan. Gaiman og Pratchett er et dream team uten like—denne boka er full av humor, den er ironisk og satirisk og i øyeblikk dønn seriøs. Den bærer tydelige preg av Gaiman sin merkelige fantasi og Pratchett sin evne til å se rett gjennom typisk menneskelig oppførsel. TV-serien som kom på Amazon nylig er kanskje like bra som boka (ja faktisk!), så les boka og se serien, eller se serien og les boka, it doesn’t matter, men altså, gjør deg selv denne tjenesten!

Til slutt vil jeg legge til at selv om det kan være litt spennende å hengi seg til stemningen og la fantasien løpe litt løpsk er det viktig å ta denne situasjonen seriøst. Det er enkelt for meg å tenke litt lett på det hele, som er ung og har frisk familie. Ta vare på dere selv og på de rundt dere.

Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *