Bøker vi har lest i det siste – koronavirus edition

Last Tang Standing av Lauren Ho

Når en bok blir pitcha som en miks av Crazy Rich Asians og Bridget Jones’s Diary, er jeg allerede solgt. Denne boka kom perfekt inn i livet mitt, etter en helg hvor jeg så alle tre Bridget Jones filmene på rad, og ja! En morsom, smart og underholdende debutroman innen romanse-sjangeren. Andrea Tang er 33-år-gammel og arbeider som advokat i Singapore – hun har gode venner, en bra jobb, fine klær, vesker og sko, og et aktivt sosialt liv. Hva mer trenger hun?

I klassisk romcom stil er det nettopp kjærligheten som mangler. Dette kommer spesielt frem i forholdet mellom Andrea og mammaen hennes, som i stereotypisk sørøst-asiatisk stil er skuffet over at Andrea fortsatt ikke har gitt henne barnebarn. Andrea selv er ikke spesielt gira på å gifte seg med det første, men hun begynner jo å kjenne på at det kanskje er på tide. Det er først når hennes eldre kusine forlover seg at hun plutselig er «last Tang standing» og at behovet for en ektefelle brått føles mer akutt.

In Five Years av Rebecca Serle

Dannie Cohan er advokat i Manhattan og alt går hennes vei: hun er på vei til å bli forfremmet og blir forlovet med kjæresten samme kveld. Samme natt våkner hun brått i en helt annen leilighet, med en annen mann, en annen forlovelsesring og ser fra TV-reportasjen at det plutselig er 2025, altså 5 år senere. Hvem er denne mannen? Hvorfor er Dannie i en annen leilighet? Etter en time i forvirring, våkner hun brått igjen og er tilbake i nåtiden.

Dannie er overbevist om at det ikke var snakk om en drøm, men et faktisk blikk fem år frem i tiden. Likevel lar hun den merkelige opplevelsen gå i glemmeboka – frem til fire og et halvt år senere, når hun plutselig møter mannen fra drømmen.

In Five Years er en utrolig velskreven bok om kjærlighet og vennskap, samt om hvordan livet ikke alltid blir som man har sett for seg.

Such a Fun Age av Kiley Reid

Etter en krisesituasjon i hjemmet, ringer den hvite bloggeren Alix Chamberlain hennes svarte barnevakt, Emira, om hun kan komme og ta med seg hennes 2-år-gamle datter Briar til en butikk i nærheten for å distrahere henne. Emira avlyser fredagkveldsplanene sine og tar Briar ut på en koselig tur – frem til en sikkerhetsvakt beskylder henne for å ha kidnappet Briar og ikke tror på historien hennes før faren til Briar kommer til butikken.

Deretter følger en interessant skildring av forholdet mellom Alix og Emira, et forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og om hvordan maktbalansen mellom de to fungerer. Alix vil helst at Emira skal anmelde sikkerhetsvakten, og forstår ikke helt hvorfor Emira ikke vil skape mer oppstyr rundt situasjonen. En veldig interessant og underholdende bok om et viktig tema.

The Trauma Cleaner av Sarah Krasnostein

Dette er en sterk biografi om Sandra Pankurst, som var blant de første transkvinnene i Australia til å gjennomgå en kjønnsoperasjon. I tillegg til å leve gjennom alt det vanskelige ved å være trans for femti år siden hadde hun også en ekstremt vanskelig oppvekst i en adoptert familie som mishandlet henne. Når denne boken skrives er Sandra sitt yrke å vaske ut av hus som trenges en spesielt teknisk vask, så f.eks dødsbo. Stemmen vi får av Sandra gjennom intervju og observasjoner fra forfatteren gir en tydelig stemme til Sandra, og det er nesten uforståelig at en person kan leve gjennom alt Sandra har opplevd og likevel være så sterk, positiv og vennlig. Alt fra å jobbe som sex arbeider til skilsmisser til å se sin gravide kjæreste bli slått ihjel. Det er vanskelig å forstå at dette er en sakprosabok, og ikke en drama tv-serie. Men en fryktelig god bok!

Ask Again, Yes av Mary Beth Keane

Familiene Stanhope og Gleeson er naboer i en forstad i New York, og fedrene jobbet sammen i NYPD. Til tross for dette, og til tross for at både Lena Gleeson og Anne får barn det samme året, blomstrer ikke vennskapet mellom familiene opp. Anne Stanhope sliter med psykiske sykdommer, og hun legger et sterkt hat på Lena Gleeson og etterhvert også den yngste datteren Kate, da Kate utvikler et nært vennskap til sønnen Peter. En kveld mens de er ca. femten år sniker Kate og Peter seg ut om kvelden for å ses, til tross for at begge mødrene har bedt dem om å holde seg fra hverandre. Da Lena oppdager dem mens de prøver å snike seg tilbake i seng utvikler kvelden seg i en retning ingen av dem kunne gjettet, og familien Stanhope flytter ut umiddelbart. Kan vennskapet, kjærligheten mellom Kate og Peter overleve det som skjedde? Kan de noen gang bli sammen når den enes familie har skapt så mye sorg for den andres? Dette er en nydelig bok på alle måter!

Der Krepsene Synger av Delia Owens


Kya vokser opp helt alene i det lille hytta i svampen i South Carolina, etter at familien hennes dro en etter en. Hun klarer seg fint alene, og bruker endeløse timer med å studere det myldrende livet i svampen. Likevel føler hun seg ensom, og befolkningen i den lille byen på toppen av svampen avskyr henne. Hun er white trash, the marsh girl, skitten og uintelligent. Til tross for de fæle ryktene som går om Kya er det to unge menn fra byen som lar seg fascinere av henne, og de oppdager at hun er skarp og nysgjerrig og lengter etter kjærlighet. Så, en dag finner de den ene av disse to mennene, Chase, død i bunnen av et vanntårn i svampen, og mistankene faller umiddelbart på den ville jenta som bor i svampen. Denne boka har fått utrolig mye god kritikk, og det er fortjent. Skrevet av naturvitenskaper Delia Owens er boken full av fascinerende, vakre detaljer om livet i svampen. Det er ikke en krimroman, men spørsmålet om hva som skjedde med Chase skaper spenning gjennom hele boka.

Victoria & Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *