‘Hygge’ – hva er greia?

De siste årene har det engelske bokmarkedet plutselig blitt rammet av en overflod av bøker om noe særdeles skandinavisk – nemlig konseptet ‘hygge’. Til tross for at konseptet i Storbritannia krediteres til Danmark, vil jeg si at konseptet er mer skandinavisk enn spesifikt dansk.

Mitt problem med denne trenden er for det første at det er nettopp det – en trend istedenfor kanskje en endring av instilling til livet, samt at det gir et veldig ensidig bilde av Skandinavia og vår kultur. I tillegg synes jeg det er ganske problematisk at en industri profitterer så mye på et konsept hvor en slags mindfulness og fokus på å roe ned og sette pris på de små tingene ligger i bunn. Samtidig er jeg jo klar over at det er slik bokindustrien fungerer: hvis du ser en trend, sleng deg på for nesten garantert finansiell utbytte. Bokbransjen er jo tross alt avhengig av salg og inntekter.

Hygge is a feeling you cannot translate.

All negativity aside, hva er greia? Hvorfor er konseptet så populært i Storbritannia men nærmest ikke-eksisterende her hjemme?

notworkcop
Et visuelt eksempel på ‘hygge’ i hverdagen.

Vel, man trenger ikke fortelle noen som står ute i regnet at det regner. Konseptet ‘hygge’ er ofte såpass innprentet i vår kultur og livsstil at vi ikke har behov for bøker, uansett hvor visuelt pene de er (for hallo, noen av disse bøkene er jo rett og slett dreamy), som forteller oss at hei, du burde kanskje ta deg tid til å sette deg ned og slappe av med en kopp kaffe og en god bok.

Jeg tror mye av det grunner i vår bruk av tid samt de ofte liberale skandinaviske arbeidslovene i henhold til arbeidstid og til hvilken grad arbeid påvirker livet utenfor arbeidsplassen. Danske Meik Wiking, forfatter av The Little Book of Hygge (Penguin Random House) som står for en tredjedel av salg av alle bøker om konseptet i Storbritannia, har sagt i et intervju med CTRL, ALT, DELETE podcast-host Emma Gannon (obs! fantastisk podcast om kvinner som arbeider med Social Media i en eller annen form) at han tror det handler om vår bruk av tid og vår innstilling til livet som noe mer enn what we do for a living.

‘Hygge’ er jo ofte essensielt i livet til en bokelsker: hva er mer ‘hygge’ enn å roe helt ned og drømme seg bort til en annen verden via en leseopplevelse? Jeg tror den beste innstillingen til denne trenden er å følge med på den som underholdning og nyte at bokhandlerne – her i Storbritannia i det minste – plutselig har enda flere fine bøker vi kan hvile øynene på.

Victoria x

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *