Fargeleggingsboken: Et Forlagsmysterium

Vil du gjette hva som var den bestselgende boken i 2015? Kanskje titlen på dette innlegger gir deg et hint, men det var altså en av fargeleggingsbøkene for voksne. Mer spesifikt var det den med Harry Potter tema. Jeg fikk den selv av Victoria til bursdagen min i fjor, og syntes det var en veldig fin presang å få. Som publishing student er det overraskende hvor ofte denne snodige trenden dukker opp i ulike diskusjoner om bransjen. Alle som jobber med bøker er fortsatt mystifisert over hvor stor fargeleggingsboken ble, og hvordan den fant veien inn på markedet.

Forrige uke kikket vi på samling av salgsdata og hvordan det informerer og former forlagenes avgjørelser.  Det er viktig å være klar over hva som er inn, hva som selger, og henge seg på trendene. Data er viktig for å se hva som selger, men data kan ikke fortelle deg hva den kommende trenden er, eller når en trend vil falle bort. For eksempel blomstret erotika etter Fifty Shades of Grey, men det har jo alltid vært erotika på markedet. Selv om man kan tenke seg frem til ulike grunner til at akkurat denne serien ble såpass populær (kanskje dens forbindelse med Twilight?) så er det aldri mulig å forklare hvorfor én type bok selger mer enn en annen bok som ligner. Det er derfor ingen god forklaring på hvorfor voksne plutselig begynte å fargelegge.

Data fra 2016 viser et enormt fall i salg av faglitteratur i forhold til 2015. Dette skyldes nesten utelukkende at fargeleggingsboken sluttet å selge. Hvis vi sammenligner salg av faglitteratur fra 2014 og 2016 er det ikke lenger like stor forskjell. Men hvert år er det gjerne en ekstremt stor bok som selger nok til at salget av kun den boken gjenspeiles i statistikken for det året. Fifty Shades var en slik bok. Dette er selvfølgelig hva ethvert forlag er ute etter: den nye hitten. Det spekuleres mye rundt disse tingene, hvordan man kan analysere data for å prøve å finne ut hva som kan selge på det nivået Twilight, Fifty Shades, Harry Potter og fargeleggingsbøkene gjorde. Victoria har skrevet om The Bestseller Code, en matematisk formula bygget på en gjennomført analyse av bestselgere og kan forutsi med 80% sikkerhet hvilke bøker som ble bestselgere. Men faktum er at de største salgshittene er nærmest random. Det er umulig å vite hva som kommer til å ta helt av. Det er heller ikke mulig å forutse når en slik trend vil avta. Det er blant annet fordi det gjerne er de samme menneskene som kjøper og leser de samme typen bøker, mens i ny og ne kommer det en bok som bryter gjennom til lesere av andre sjangere og til de som stort sett ikke leser noe som helst. Salget av fargeleggingsboken stupte etter jul 2015. Grafen var nærmest en loddrett strek, og siden har de nærmest gått ut av produksjon. Hva skjedde? Hadde vi alle kjøpt den ene boken vi trengte for å kunne dekke våre fargeleggingsbehov? Det er umulig å si.

Til tross for at forlag får mer og mer tilgang til data i våre digitale dager, så er det begrenset hva de faktisk kan gjøre med denne dataen. De kan i større grad vite hvorvidt en bok vil selge bra, de vet hvilke bøker som selger på ulike platformer, og hvilke målgrupper som leser hva, men kan umulig vite om de har den neste store hitten i hendene før den er ute på markedet. Fenomenet rundt fargeleggingsboken var så unikt, og den tok av så fort og forsvant så brått at den er blitt et slags mysterium i forlagsbransjen. Ingen vet egentlig helt hva som skjedde, men de tjente millioner på det.

Kjøpte du en fargeleggingsbok, og hvorfor ville du eventuelt ha en?
Sunniva x

 

Feature bilde hentet fra WHSmith sine nettsider.

You may also like

2 comments

  • Spennede å lese om trender i bokbransjen. Er sjølv bitt av fargeleggingstrenden, og ja det er ikkje så mange bøkene ein skal ha før ein føler at ein ikkje kan kjøpe fleire. Tar litt tid å bli ferdigm sjølv om det ikkje er så mange sidene 😉

    • Så bra du synes det er interessant! Jeg skjønner hva du mener, én bok holder lenge. Selv har jeg ikke kommet lenger enn til første side på min haha.
      Sunniva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *