Redaktørens Rolle i et Forlag

Min tanke var alltid å bli forlagsredaktør. Jeg ville være den som bestemte hvilke bøker som skulle publiseres, og jobbe med forfatteren i etterkant for å polere manuskriptet. Men dette er faktisk to roller. Stort sett er det forleggeren som finner bøker, og de vil deretter finne en redaktør som kan passe til boken og forfatteren. En av mine lærere i Melbourne har blant annet jobbet for Penguin Random House som redkatør, og hun fortalte at hun ofte jobbet på bøker hun ikke nødvendigvis likte. Hun sa også at om hun finner et manuskript som hun synes er bra, og jobber med utenfor offisielle arbeidstider, pitcher det til forleggeren og får manuskriptet akseptert er det godt mulig at en annen redaktør får jobbe på det manuskriptet. Så hvilke oppgaver har egentlig en redaktør?

En redaktør kan ses på som en prosjektleder. Forleggeren vil finne manuskriptet og skrive kontrakt med forfatteren, og deretter sendes manuskriptet til redaktøren, som er ansvarlig for å overse at alle de andre stegene en bok må gjennom før publikasjon blir gjort riktig og til fristen. Hvilke spesifikke ansvar en redaktør har kommer an på hvilket forlag de jobber i, om de for eksempel er freelance eller om de jobber i et større forlag med mye ressurser. Noen redaktører får ansvar for å finne designere for å utvilke et bokomslag, de er med på å velge ut hva slags skrifttype boken skal printes i, hvordan papir, om det kommer en hardback eller kun paperbacks. Men de er også ansvarlig for å overse utvilkingen av manuskriptet. Noen ganger gjør redaktøren store deler av arbeidet sammen med forfatteren, men i noen forlag sendes manuskriptet videre til en junior redaktør eller til en annen freelancer. En redaktør jobber gjerne på flere bøker samtidig, og må derfor deligere vekk mye av den typen arbeid.

Et eksempel på hvordan boken går mellom ulike steg i et forlag

Redaktøren er altså ansvarlig for å overse at boken går gjennom de riktige stegene i riktig rekkefølge innenfor tidsfristene. Om noe tar lenger tid, for eksempel en bok hvor det tar ekstra mange forsøk før alle blir enige om et forsidedesign, må redaktøren informere forleggerene og be om utsettelse. En viktig oppgave blir derfor å passe på at design av boken starter tidlig, og at markedsføringen av boken blir planglagt mens boken er under produksjon. Etter at strukturelle problemer ved manuskriptet er fikset må det rettskrives, og det sendes deretter til en typesetter som fikser teksten slik den vil se ut i boken. Den teksten må deretter sjekkes igjen for å se at alle merknadene fra rettskrivingen er blitt fulgt, og at det ikke har oppstått nye typos. Disse stegene går gjerne litt i hverandre, noen bøker må gjennom de ulike stegene mange ganger, så redaktøren må passe på at alt dette går riktig for seg. Redaktøren er også den som har mest kontakt med forfatteren, og en del av jobben blir å være en halvveis cheerleader når forfatter mister motet eller står fast, og samtidig passe på at forfatteren holder seg til frister. Redkatøren må holde tungen rett i munnen ang. lover og regler også, til tross for at dette egentlig ikke er en av deres oppgaver. En god redaktør bør altså ha god allmennkunnskap om hvordan de andre delene av et forlag jobber, tilfelle de oppdager noe som har sklidd forbi for eksempel de som jobber med copyrights. I tillegg er det viktig at redaktørene holder seg oppdatert på hva som skjer på markedet, for å kunne vite hva leserene vil ha.

Til tross for at det å lese en hel haug med bøker på leting etter den neste store boken hører mer med til forleggeren sine oppgaver, så er dette også integrert i redaktørens arbeidsbeskrivelse. I tillegg får de lov til å se utviklingen fra manuskript til bok. Jeg synes egentlig alle disse ekstra tingene som jeg ikke var klar over da jeg tenkte at jeg ville bli redaktør egentlig får jobben til å virke enda mer lokkende.

You may also like

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *