Redaktørens Redskaper

Forrige uke skrev jeg om redaktørens rolle i et forlag, så i dag tenkte jeg å skrive om hvilke redskaper en redaktør bruker. Det er lett å tenke at når en redaktør setter seg ned med et manuskript for å gå gjennom det finner de bare frem en rød pen og setter igang – ganske likt en lærer. Men det er litt mer enn rødt blekk som skal til. En av tingene som overrasket meg mest er at redaktører har egne tegn de putter i manuskriptet for ulike endringer (se en oversikt over de fleste her). Så hva har en redaktør gjerne beredt før de tar fatt på et manuskript?

  • Ordbok. Denne er på en måte veldig åpenbar, man må jo sjekke ord man er usikker på ikke sant? Men en hvilken som helst ordbok er ikke tilstrekkelig. Den må være godkjent av de ulike forlagene, og mitt inntrykk er at stort sett er det en eller to ordbøker som er standard for ett land. I Australia bruker alle forlagene The Macquire Dictionary, mens i UK og USA bruker de sannsynligvis Oxford Dictionary.
  • Synonymordbok
  • Google Maps. Spesielt i historik fiksjon og romaner satt til spesifikke steder er det greit å ha et kart beredt for å forsikre seg om at alt stemmer. Når det er sagt så trenger man feks ikke kart når man jobber med second world manuskripter.
  • En utgave av alle tidligere bøker du har jobbet på. Dette kan være kjekt for å sjekke hvordan du har løst et lignende problem tidligere. Også er det jo litt hyggelig da.
  • Landets Style Manual og Forlagets Style Manual. Jeg har gått til innkjøp av en Style Manual, altså en bok som inneholder alle regler over alt fra standard grammatikk til hvordan man tegnsetter ulike titler. Den jeg har er spesifikk for Australia, siden jeg tar mastergraden min her, og Victoria har helt sikkert en lignende for UK. Hvert forlag har i tillegg sin egen stil på enkelte ting, for eksempel hvordan de liker bindestreken mellom årstall (med mellomrom? uten?), eller hvordan titler skriver (litt som akademisk referansestiler). Dette er kanskje det viktigste redskapet ditt, i tillegg til en ordbok.
  • InternettNettet bruker du for å sjekke alt du lurer på. Hvordan et sykehus skriver navnet sitt (er ordet sykehus med stor bokstav?) til å sjekke faktaer du virker litt usikker på.
  • En god kopp kaffe/te og, selvfølgelig, en rød penn.

Har dere noen redaktørtriks og/eller hemmeligheter?
Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *