6 tips for å få arbeidspraksis for humaniora-studenter

Våren er her, søknadsfristen for Samordna Opptak har kommet og gått, og jeg tipper det finnes mange der ute som ikke vet helt hva de vil gjøre med livene sine. Been there, done that. Som kjent studerer jeg en mastergrad i Publishing i Storbritannia, og som del av studiet mitt blir vi oppfordret til å oppsøke internship/praksisarbeid.

Hva er vitsen med internship/praksis?

Det er mange grunner til at et internship eller praksisarbeid er en god idé:

  1. Det er praktisk erfaring og innblikk i det yrket du er interessert i. Hvordan kan du vite om du faktisk vil arbeide med det du studerer/planlegger å arbeide med? Praksis er en fin måte å få et innblikk i arbeidsverden uten at det stilles altfor mye forventninger til deg. Siden det er over en kort periode gjør det ikke noe om du ikke liker arbeidet så godt – da vet du hvertfall!
  2. Det kan være en enklere måte å komme seg inn i bransjen. Å få sin første jobb etter universitetet kan være vanskelig, og til tider kan det nesten føles umulig. Ved å ha praksis har man allerede relevant erfaring på CV-en og kontakter innen bransjen, noe som mest sannsynlig vil styrke din søknad. Praksisplasser kan ofte føre til fast ansettelse også, hvis man gjør et skikkelig bra inntrykk.
  3. Ekstra inntekt som student. Obs! med forbehold om at praksisen er betalt, selvsagt. Det er dessverre fortsatt mange arbeidsgivere som synes det er greit å tilby ubetalte praksisplasser og internship – alle mine praksiser er (dessverre) ubetalt. Dette er mye mer utbredt i f.eks. Storbritannia enn i Norge, men hvis praksis er en del av utdanningen din i Norge er det ofte arbeidsgivere ikke tilbyr betaling. Jeg oppfordrer alle til å forsøke å få betalt for arbeidspraksis, men jeg er også klar over at det ikke alltid er en mulighet for alle.
  4. Det er gøy! Du får innblikk i bransjen du ønsker å jobbe i, du får arbeide med mennesker du kanskje ellers ikke ville hatt mulighet til, du får (forhåpentligvis) betalt, og du får (forhåpentligvis) holde på med det du liker best!

Hvordan kapre en praksisplass?

Så, hvis du har lest så langt og nå tenker at en praksisplass er noe for deg, tenker du helt sikkert også: hvordan i alle dager får man en praksisplass? Jeg er selvsagt ingen fasit og snakker kun av egen erfaring, men siden jeg har søkt på omtrent 25 praksisplasser (hjelp) det siste året (og fått 3!) har jeg lært endel tips og triks på veien.

1. Lag en interessant CV

Som humaniora-student er det svært sannsynlig at arbeidspraksisen du søker på er i en ganske kreativ bransje, så hvorfor ikke la CV-en din reflektere det! Det finnes for eksempel mange fine eksempler på Pinterest for de som kan bruke InDesign og Photoshop. Kan du derimot ikke det, finnes det også utrolig mange gratis templates man kan laste ned og bare fylle inn, dessuten har Word et lite utvalg CV-templates som er litt mer spennende enn en standard Times New Roman på hvit bakgrunn.

2. Research, research, research

Ikke søk om praksisplass hos et firma du ikke vet noe om, for det kommer til å synes i søknaden din. Det er lett å finne den mest grunnleggende informasjonen om de fleste arbeidsgivere; hvis de har en nettside med en «Om oss» side, les denne og pass på at du inkluderer noe fra denne i søknaden eller e-posten din. Har arbeidsgiveren vært i media i det siste av en spesiell grunn? Har de for eksempel nettopp inngått en ny avtale med x eller y? Inkluder en setning om det i søknaden din! Det viser at du er spesielt interessert i den arbeidsgiveren og at du følger med på hva som skjer i bransjen.

3. Skreddersy søknaden

I likhet med tipset ovenfor om å gjøre mest mulig research om arbeidsgiveren, anbefaler jeg absolutt å inkludere relevant informasjon om arbeidsgiveren i søknaden din. I tillegg – skriv alltid en søknad, ikke send bare CV (med mindre de ber om det). Søknaden er hvor du kan vise litt personlighet og har muligheten til å selge deg selv. En CV burde gi informasjon uten for mye detaljer, mens du i søknaden burde fokusere på erfaringen du har som er spesielt relevant for stillingen du søker på. Du burde skreddersy både CV og søknad for hver eneste sted du sender søknaden til (ja, det er irriterende, men av erfaring kan det utgjøre en stor forskjell). Hvis du søker til for eksempel et forlag, pass på at du snakker om noen av deres bestselgende eller kommende bøker – det viser som sagt at du er spesielt interessert i praksisplass hos akkurat den arbeidsgiveren.

4. Adresser søknaden til en spesifikk person

Her kommer research inn igjen. Hvis du kan, finn ut hvem du burde adressere søknaden til! Hvis du vil ha praksisplass i markedsføring, send e-posten til markedssjefen i bedriften. Vil du ha praksis som redaktør, send søknaden til en redaktør. Det minsker dessuten sjansene for at du forsvinner i den store mengden eposter de mottar. Obs! hvis det er snakk om et internship bedriften har utlyst med instruksjon om å sende søknad til en spesifikk person, så sender du selvsagt til den personen. Pass alltid på at du leser jobbannonser godt, en liten feil kan virkelig bety forskjellen mellom jobbtilbud og ikke!

5. Send en ny e-post hvis du ikke får svar

Det er lov å sende en ny e-post hvis du ikke får svar innen et par-tre uker. Vær høflig, spør om de har mottatt din forrige e-post, og understrek din interesse enda en gang. Du kan også ettersende din originale e-post igjen med en liten notis. Hvis de fortsatt ikke svarer er det også lov å ringe for å introdusere deg selv. Det verste svaret du kan få er jo tross alt et lite nei.

6. Vær realistisk!

Det er vanskelig å få praksisplass for humaniora-studenter; det er så mange av oss, og så få arbeidsplasser. Det er dessuten dessverre en tendens for arbeidsgivere å ikke tilby betaling om praksisen er en obligatorisk del av bachelor- eller mastergraden din. Dette er greit å være klar over på forhånd. Det er flere andre måter å få erfaring som er relevant til ulike jobber, men selvsagt er arbeidspraksis gull siden man får arbeide med noe og man får møte nye mennesker som kanskje senere kan tilby deg en fast jobb.

Et av de beste tipsene jeg fikk for å holde motet oppe var å huske på at arbeidsgivere ikke skylder deg noe. Hvis de ikke svarer på søknadene dine er det kjipt, men med mindre de har utlyst en praksisplass-stilling så har de ingen obligasjon til å svare deg. Kjipt, men sant. De fleste arbeidspraksis-søknader jeg har sendt til forlag har vært åpne søknader, altså det har ikke vært en stilling utlyst, og av de 20-25 stedene jeg har kontaktet har jeg fått svar fra omtrent 6. Det er vanskelig, men jo flere praksisplasser og jobber du søker på, jo bedre blir du på å søke.

Nå gjenstår det bare å lage en skikkelig kul CV og søke i vei. Lykke til!

 

Send meg gjerne en e-mail eller legg igjen en kommentar hvis du har noen spesifikke spørsmål om arbeidspraksis.
Victoria x

You may also like

6 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *