The Bookseller Marketing & Publicity Conference i London og Sosiale Medier

Forrige tirsdag var jeg (Victoria) på en veldig spennende konferanse i London, nemlig The Bookseller Marketing & Publicity Conference! Jeg var veldig heldig og fikk bo hos en forlegger mens jeg var i London på praksis (mer om dette i innlegg på fredag og søndag!), som tilfeldigvis ikke kunne dra på konferansen likevel og tilbød meg billetten sin. Billettene er ikke akkurat billige, så jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk dra.

På den årlige Bookseller konferansen møtes mennesker som arbeider med publicity og markedsføring i forlag eller andre bokbransjer for en god dose inspirasjon for året fremover. Programmet bestod av en god blanding av:

  • Case studies, hvor folk i bransjen fikk presentere kampanjer de hadde jobbet med;
  • Utdeling av pris for beste markedsføringskampanje i 2016, utdelt av Book Marketing Society;
  • Tips og triks for å arbeide bedre sammen med viktige aktører i media;
  • Et seminar om hvordan man kan føle seg mer komfortabel og selvsikker i jobbsituasjoner;
  • Aktører fra utenfor bokverden, som for eksempel BBC Earth and #ThisGirlCan som snakket endel om deres lærdommer fra å markedsføre deres produkt og hvordan bokbransjen kan adaptere det i egen markedsføring og publicity.

Det er primært mennesker fra den engelske bokverden på konferansen, men jeg møtte også hyggelige Mona og Stine fra kommunikasjonsavdelingen hos Aschehoug! I tillegg så jeg endel skandinaviske navn på lista over de tilstede, hehe. Dagen var delt i fire, med korte pauser i mellom øktene. Som publishing-student synes jeg kanskje at enkelte innslag var litt vel enkle eller bare ikke spesielt nyskapende i mine øyne, men jevnt over synes jeg det var en solid konferanse.

En ting jeg synes er litt skuffende hvor ofte man møter eller hører fra mennesker høyt oppe i markedsavdelingen i bokbransjen som ikke kjenner til sosiale medier utover at det eksisterer. Ett av seminarene på konferansen snakket om å bruke Instagram i en bok-kampanje som noe helt nytt – men bookstagram har da virkelig eksistert i flere år?

Det er dessverre fortsatt et veldig klart skille mellom forlag og «vanlige» bokelskere – dog mindre i Norge enn Storbritannia, for jeg synes norske forlag blir gradvis flinkere til å bruke den påvirkningskraften både bokbloggere og bookstagrammere har. Jeg tror (og håper) det i fremtiden kommer til å bli behov for «eksperter» på sosiale medier som ansatte i forlag som i andre bedrifter hvor kommunikasjon og markedsføring er essensielt, i hvertfall i situasjoner hvor de ønskede sluttbrukerne av produktet (altså boka) er de som bruker sosiale medier hver dag.

Hva tenker du om bruken av sosiale medier for å markedsføre bøker?
Victoria x

You may also like

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *