Semester oppsummering: Én av fire

Min master er litt annerledes enn den Victoria gikk, på spesielt tre felt: min handler først og fremst om det Australske markedet, jeg går to år i stedet for ett år og jeg går en kombinasjon av skrivefag og forlagsorienterte fag. Victoria har gjort mye av det jeg gjorde dette semesteret (helt ærlig skjønner jeg ikke at hun fikk tid til alt!) og skrev tidligere litt om hennes opplevelse av studiet, men jeg tenkte at jeg skulle skrive en litten oppsummering/vurdering av mitt første semester. Rett og slett beskrive hvilke klasser jeg har hatt, hva vi har gjort og hva jeg har lært.

Editorial English
Dette var på mange måter det mest interessante og vanskeligste faget jeg hadde i år. Det var en ganske grundig introduksjon i den nitty gritty siden av å være en redaktør, altså gå gjennom manus setning for setning og se etter uklare setninger, unødvendig lange eller kompliserte setninger, fikse grammatikk og tegnsetting, og passe på at bruk av ord, navn osv. var konsistent gjennom manus. Vi lærte å bruke style manuals (en manual som forteller hvordan et spesielt forlag skriver ulike ting som feks 5AM / 5 am / 5 a.m.) og style sheets (et ark hvor redaktører noterer navn, steder, forkortelser, ord osv. forfatteren bruker for å gjøre det lettere å holde disse konsistent gjennom manuset – for eksempel skriver man inn Martha med h, slik at neste gang det navnet kommer opp kan man sjekke lett på style sheet om det er med eller uten h). Det er omtrent umulig å lære hvordan man skal bruke komma korrekt, og det er så mye å tenke på når man skal redigere en tekst. For meg var det vanskelig å vite hvor grensen går mellom å styrke en forfatters språk og å liksom ta over stemmen deres. Jeg tror jeg ofte tar litt over med min egen stemme. Dette faget høres ganske tørt ut, men det var faktisk utrolig interessant. Jeg er også veldig fornøyd med å oppdage at jeg likte det, for da kan det jo hende at jeg trives i jobben min om jeg etterhvert får en.

Print Production and Design
Dette faget handlet om å lære å bruke InDesign for å sette opp en bok. Vår store oppgave på slutten av semesteret innebar å designe og typesette et kapittel av en illustrert bok. Vi fikk altså en tekst, en rekke bilder og captions som vi skulle sette sammen. Vi måtte vurdere margene i boka; hvilken typeface å bruke, hvor stor skriften skulle være og linjeavstand; hvordan vi ønsket å sette opp selve layouten; bestemme oss for hvordan første siden i et nytt kapittel skal se ut; og hvor vi ville plassere bildene, hvor store vi ville ha de osv. Dette var et utrolig morsomt fag å ha, siden det var litt annerledes enn mye annet jeg har hatt på universitetet. Det var mer design enn lesing, mer praktisk enn teoretisk. Også følte jeg meg utrolig empowered etterpå, fordi jeg nå faktisk kan fikse en bok helt selv. Jeg kan skrive den, designe den, og deretter kan jeg publisere den selv på eget forlag om jeg vil. Vi lærte også litt mer om prosessen fra et manuskript sendes til typesettere til boka faktisk blir printet, altså hvordan man velger papir, blekk, printmetode osv.

Theory for Writers
Dette var mitt eneste skrivefag det første semesteret, men minnet egentlig mer om fagene jeg hadde på bacheloren. Kort fortalt var det et fag der vi leste teori (Marxism, Structuralism, Ecocriticism osv) for så å tenke på hvordan det å lære teori kan hjelpe oss som skribenter. Helt ærlig så gjorde jeg og to av jentene i samme klasse oss ferdig med hele klassen uten å helt ha skjønt greia. Mitt essay spørsmål var: Vil lesing av ecocriticism hjelpe meg å skrive om å reise uten å inkludere en parallell personlig reise? Altså, kan jeg skrive om å reise uten å følge den typiske fortellingkurven som både Cheryl Strayed og Elizabeth Gilbert følger i sine reise memoirs? Jeg konkluderte med at jeg ikke hadde en konklusjon. Så hva har jeg lært? At teori fremdeles er forferdelig forvirrende, og jeg skal aldri ta en PhD i litteratur.

Contemporary Publishing Industry
Denne klassen dekket kort om veldig mange ulike aspekter av samtidens forlagsindustri. Hvis dere har lest postene mine det siste halvåret om ting jeg har lært på universitetet har det nok kommet fra denne klassen. Vi dekket litterære agenter, bruk og samling av bokdata, copyrightlover, aboriginal litteratur, barnelitteratur, indie forlag, educational forlag osv. Rett og slett en tolv ukers intro til industrien, og vi så på hvordan industrien har forandret seg, hvilke problemstillinger den møter nå, og hva som muligens vil skje i fremtiden. Veldig interessant og lærerikt, til tross for at mye av det var veldig spesielt med snakk om det australske markedet så jeg vet ikke om alt nødvendigvis kommer til å være spesielt nyttig for meg i fremtiden.

Alt i alt er jeg skikkelig fornøyd med masteren min så langt. Synes jeg lærer mye og jeg synes det er gøy. I motsetting til bacheloren min hvor jeg likte skriveklassene mine best så har jeg nå så mange spennede fag å velge mellom om forlagsindustrien at jeg er på nippet til å tenke at jeg bør bytte fokus fra 50/50 forlag-skriving til 100% forlag. Slik timeplanen min ser ut for neste semester akkurat nå kommer jeg til å ha tre skriveklasser og en editorial klasse, men jeg håper at jeg skal få til å bytte to av skriveklassene mine mot advanced book publishing (høres ikke det såå kult ut?) men må nok vente til resultatene kommer før jeg kan se om jeg får gjort det.

Håper dette innlegget ikke ble kjedelig – tenkte at det kanskje kunne være litt spennede å se litt spesifikt hva man kan lære på en master om forlagsbransjen.
Sunniva x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *