Semester oppsummering: To av Fire

Sommeren er kommet til Australia, og alle mine siste oppgaver for første året av mastern er levert inn. For første gang i mitt liv var jeg på topp av alle innleveringer, noe som antagelig skyldes at jeg ikke hadde et eneste essay eller eksamen dette semesteret. Det er kanskje det beste med denne masteren? Oppgavene er ofte litt mer praktiske, blant annet har vi gått sammen i grupper for å finne opp vårt eget forlag. Vi har diktet opp bøker, forfattere og satt sammen vår egen lille liste, i tillegg til å gjøre mye av det andre praktiske arbeidet rundt utgivelsen av en bok. Vi har laget budsjett, produksjonstabell, design osv. Jeg skrev en liten oppsummering forrige semester om hvilke klasser jeg har tatt, og hvor nyttige de var for meg, så her kommer min anmeldelse av semester nummer to.

Structural Editing
Denne klassen bygger en klasse jeg hadde forrige semester, Editorial English, hvor vi så på tekst på setningsbasis og diskuterte mye grammatikk, og hvordan man skal redigere for klarhet i språket. Structural Editing var kort forklart det samme faget på større basis; det handlet mer om større konsepter i en tekst, som om fortellersynsvinkelen fungerte, om stemmen til forfatteren var konsis, rett og slett de tingene som oppgjør skjelettet av teksten. Dette var en litt mer spennende klasse en Editorial English, fordi vi hadde mer tekst å jobbe med. Det ble mer som ordentlig redaktørarbeid, fremfor noe som minnet mer om rettskriving. Likevel er dette en klasse som ikke får gjort så fryktelig mye mer en å fortelle deg hva du bør følge med på, for å redigere en tekst er noe som krever trening. På samme måte som man må skrive mye for å bli flinkere til å skrive, må man bare fortsette å redigere for å trene seg opp.

Vi snakket også litt mer om rollen til en redaktør, og samarbeidet mellom redaktør og forfatter. Til tross for at forfatteren er ‘sjefen’ over teksten sin, så er redaktøren den som sitter med ansvaret ovenfor både forlaget sitt og for forfatteren selv; deres innsats kan ha veldig mye å si om hvor bra boken blir. Men det er likevel viktig for forlaget å kunne holde på forfattere, og derfor er en del av jobbeskrivelsen til en redaktør å ha et godt samarbeid med forfatter slik at de vil fortsette å utgi på samme forlag. Den siste oppgaven vi fikk gikk dermed ut på å redigere en av våre klassekameraters tekst. Vi måtte notere kommentarer i dokumentet, foreslå forandringer, peke ut styrker og skrive klare, fine brev til forfatteren vår. Dette har vær en veldig spennende oppgave, både fra perspektivet som aspirerende redaktører og for skribenter. Jeg har fått et inntrykk av hva det vil si å jobbe med en forfatter, men også hvordan det er å ha en redaktør jobbe på en av mine tekster. En veldig god opplevelse.

Advanced Book Publishing
Dette var en dobbel klasse, som tok et stort jafs ut av mandag ettermiddagene mine. I denne klassen gikk vi gjennom alt mulig som kan være nyttig å vite om forlagsbransjen, fra kontrakter til å finne bøker på kommisjon, fra salg og distribusjon av bøker og hvordan en bok trykkes. Vi besøkte et trykkeri, hadde en lang rekke av folk fra forlagsbransjen innom, og fikk se en del eksempler som professorene våre har tatt med seg fra sin egen erfaring innenfor bransjen. En utrolig lærerik klasse. Oppgavene vi fikk var veldig relevante: vi skrev en rapport på et manus hvor vi anbefalte enten å publisere eller å ikke publisere boka; vi skrev opp et budsjett over kostnader av en bok, bestemte format og hvordan den skulle se ut, og evaluerte hvor markedsførbar boken var; og vi har funnet opp vårt eget forlag i små grupper, hvor vi rett og slett har bygget en liste og gjort store deler av arbeidet som går inn i å gjøre nettopp det.

Denne klassen likte jeg veldig godt, til tross for at den ble ganske langt. Fire timer med forelesinger på mandagsettermiddag er tøft. Men jeg fikk veldig mye ut av det. Oppgavene var veldig spennede, men de ble ofte litt vage fordi alt vi fikk var fiksjonelt materiale. Det ble litt problematisk når rapporter forventer at vi ser inn i hvor godt kjent forfatteren er, om de har en sosial mediefølgerbase for eksempel. Når boka ikke er ekte og forfatteren ikke er ekte ble det ofte litt vanskelig, så jeg støtte ofte på problemer med ting jeg rett og slett ikke hadde tilgang til. Men jeg tror jeg nå vet hvordan man skriver budsjett på en bok – den linjen på CV-en om at jeg kan bruke Excel er ikke lenger en halv-løgn.

Advanced Creative Writing Workshop
Min siste klasse var en kreativ skriving workshop, som tok opp hele høstferien min. Av ukjente grunner var dette et intensivt fag, og vi måtte møte syv timer hver dag i ferien vår for å lytte til ulike mennesker snakke om ting vi egentlig alt visste fra før. Jeg tror at etter bachelorgraden min, og etter å ha hørt på tolv sesonger av Writing Excuses podcastet så er det ikke så mye mer folk kan lære meg om å skrive uten å direkte jobbe med teksten min. Altså, forelesinger er ikke så nyttige lenger, og jeg synes jeg alt hadde hørt alt jeg ble fortalt i disse forelesingene. Jeg fikk fortsatt noe ut av selve workshoppen etterpå, men fordi vi bare fikk lov til å ta med 1000 ord av en tekst som til slutt måtte bli 2000 føltes det litt bortkastet. Det var mange grunner til at jeg var svært misfornøyd med organiseringen av denne klassen, og det irriterte meg grunnløst at den var en intensiv. Å skrive er en ferdighet man må jobbe med over tid, ikke presse inn på en uke. Jeg har derfor nå satt et spørsmålstegn ved om det er noe poeng å gå så høyt som til en master for å jobbe med kreativ skriving, om det er noe mer å lære fra andre enn deg selv etter et visst punkt med skriveklasser. Jeg håper derfor at jeg kan fortsette neste år med å ta flere publishing klasser enn skriveklasser, selv om jeg tror at masteren min i utgangspunktet skal være 50/50. (Obs, altså, dette bør jo tas med en klype salt, det er helt sikkert klasser med veldig flinke lærere. Men min erfaring er at de fleste går gjennom de samme tingene om og om igjen, og jeg tror at det beste jeg kan gjøre for meg selv nå er å bare presse meg til å skrive mye mer. Learning by doing.)

Det er ofte et spørsmål innenfor forlagsbransjen om man må ha en master. Svaret er nei, men at det ofte kan være veldig nyttig. Se oppsummeringen av mitt første semester her, og les Victoria sine tanker om hennes master her.
Sunniva x

You may also like

3 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *