Middle grade: bøker for store barn

Vi mangler et norskt ord for kategorien vi på engelsk kaller middle grade, og det synes jeg er litt synd siden det er en så fantastisk kategori. Men her i landet snakker vi om bøker for ‘Fra 10 år’, og selv om jeg synes det er fint å kunne gi kategorien et navn, middle grade, så setter jeg pris på at vi sier fra ti år, ikke 10–12 for eksempel. For hvis du spør meg hva jeg har lest i det siste som har virkelig begeistret meg ligger en haug med bøker i akkurat denne kategorien helt øverst på lista. I tillegg kan jeg ikke la være å nevne at Harry Potter startet ut som middle grade—HP er spesiell fordi det er en serie som skifter kategori gjennom serien, altså den går fra å være en bok for ‘fra 10 år’ til å bli en ren ungdomsbok, slik at foreldre nå om dagen gjerne ikke lar sin tiåring lese forbi bok nummer tre. Sykt interessant, men et tema for en annen gang; i dette innlegget vil jeg nevne noen flotte bøker som du kan kose deg gløgg ihjel med, sammen med din tiårige søsken/nevø/barn/nabo osv.

Ingenlund/Nevermoor av Jessica Townsend

Denne serien er SÅÅÅÅÅ bra! Med strålende kritikk verden rundt og minst ti store aviser og navn som har erklært serien til ‘Harry Potter-esque’ er det ikke tvil om at Morrigan Crow har kapret i mange hjerter. Selv om den definitivt har sine likheter med HP (Morrigan er uønsket i hjemmet sitt, blir svøpt avgårde til et magisk rike på 11-årsbursdagen sin av en merkelig mann med skjegg til å bo i et stort bygg som stadig endrer seg og tilbys en sjanse til å studere på en slags magiskole) synes jeg at dette ble en helt annerledes opplevelse, men med mye av den samme gleden og spenningen som jeg får av Harry Potter. Dette er en rar, morsom og smart bokserie skrevet med den samme endeløse fantasien som JK Rowling bruker i HP, men med en helt annen personlighet. Den er bra på samme måte som Harry Potter (eller, HP er jo spesiell da men dere skjønner hva jeg mener) men uten å bli lik nok til at du ikke kan glede deg fullstendig over akkurat denne boka. I tillegg skrives den med et språk, humor og intelligens som gjør denne boka perfekt for alle aldere. Midt i blinken for alle som liker en vimsete men smart fantasy serie. Bok en og to av ni planlagte bøker ute nå, med nummer tre kommende i februar, og som jeg gleder meg!!!

Morrigan’s night held only one possibility. Like every other child born precisely eleven years ago on the last Eventide, when the clock struck midnight she would die-the eleven short years of her doomed life complete; her curse finally fulfilled.

Et Høyt Upassende Mord/A Murder Most Unladylike av Robin Stevens

Denne serien, Wells og Wong-mysteriene, er en slags Nancy Drew, Holmes-and-Watson, Agatha Christie kombinasjon. Hazel Wong og Daisy Wells er to tenåringer som går på Deep Dean internat, og de er de eneste medlemmene av den topphemmelige detektivklubben. Sammen har de løst småmysterier som hvor den manglende pennen ble av i mattetimen, frem til Hazel en dag finner en av lærerinnene sine død i gymsalen og de endelig har en ordentlig sak. For innen Hazel får hentet Daisy og en annen lærer er liket borte, og dagen etter tror alle at Miss Bell bare har sagt opp og reist sin vei. Det er bare Daisy og Hazel som vet at hun har blitt myrdet, og det er opp til de to å finne ut hva som har skjedd. Satt til 1930-tallet for en historisk effekt, på et internat (et av mine favoritt tropes—hvem elsker ikke en internatskole?) og med to energiske jenter i hovedrollen, denne serien er morsom, underholdende og serverer et godt mysterium som på ingen måte er ukomplisert (synes jeg da) til tross for at bøkene er skrevet for barn. Jeg har så langt lest to av elleve bøker så langt, og ser frem til å lese videre.

Jane Doe and the Cradle of All Worlds av Jeremy Lachlan

Denne fikk jeg høyt anbefalt da jeg hadde arbeidspraksis hos Hardie Grant Egmont i Australia, og jeg slukte den på en dag. Jane Doe bor i et lite øysamfunn sammen med sin syke far, John Doe, og det to får skylden for alt som går galt på øya—alle kaller henne bare The Cursed One. De to er de siste som kom gjennom døren til den store herregården som står på toppen av fjellet, som leder til alle de andre verdenene der ute. Faren til Jane er helt fjern og fraværende, som om alle tankene hans sitter fast i en av de andre verdenene, og ingen kan fortelle Jane hvor de kom fra. Men en dag, under en festival vekkes faren opp, og noe trekker ham opp fjellet og inn gjennom døren som plutselig står åpen. Døren lukker seg etterpå, og Jane må finne sin egen vei inn, og deretter gjennom labyrinten og utfordringene som finnes der inne for å finne faren. Samtidig begynner hun å finne ut av hva som skjedde før hun og faren kom til øya, og hvor moren hennes ble av. Bak denne historien skjuler det seg noe av større betydning enn Jane sin lille familie, og plutselig bærer hun en mye større skjebne på sine unge skuldre. Denne boken er kjempespennende, og det er full action fra start til slutt. Også en av få middle grade bøker jeg har lest med en mulig romanske mellom samme kjønn—ser frem til mer av dette i bok to. Jeg vet ikke hvor mange bøker som er planlagt i denne serien, med oppfølgeren er ute på markedet i januar og jeg har ventet veldig på denne. Dessverre har ikke noen norske forlag kastet seg over denne enda, så jeg sier bare: get on it!

Skolen For det Gode og det Onde/ The School for Good and Evil av Soman Chainani

Denne fantastisk morsomme serien har jeg skrevet om før, og det var blant de beste bøkene jeg leste i fjor. Serien handler om to bestevenninner som blir kidnappet fra den lille landsbyen de bor i for å gå på en skole hvor de lærer å bli en helt eller en kjelting, god eller ond, for eventyr som skrives for barna i landsbyen. Hvert fjerde år forsvinner to barn fra Gavildon—en til å gå på skolen for det gode, og en for skolen for det onde—og Sophie, som er vakker og blond med en ekstremt komplisert skjønnhetsrutine, er overbevist om at hun og Agatha kommer til å bli valgt slik at hun kan bli en prinsesse. Men da de ankommer skolen havner Sophie i skolen for det onde, og Agatha, som er mørk, blek og upopulær og bodde på en kirkegård, havner i skolen for det gode. Sophie er desperat etter å finne ut av hvordan alt gikk så galt og etter å vinne hjertet til Tedros, sønnen til Kong Arthur og den kjekkeste av alle de gode prinsene, mens Agatha vil finne en måte å få begge jentene hjem til Gavildon. Jeg kan ikke påstå at karakterene er fullstendig tredimensjonale hele tiden, men måten Soman Chainani leker med stereotyper og eventyr tropes fikk meg til å le gjennom hele denne boka, og jeg koste meg virkelig. Det er nå fem bøker ute, tre satt til skolen og en trilogi nå hva som kommer etter.

Naturally the villagers blamed bears. No one had ever seen a bear in Gavaldon, but this made them more determined to find one. Four years later, when two more children vanished, the villagers admitted they should have been more specific and declared black bears the culprit, bears so black they blended with the night. But when children continued to disappear every four years, the village shifted their attention to burrowing bears, then phantom bears, then bears in disguise. . . Until it became clear it wasn’t bears at all.

Leser dere mye unge ungdomsbøker, skrevet for alder 10+? Jeg har virkelig sansen for disse, og jeg tror litt av grunnen er at forfattere som skriver for denne aldersgruppen liker å være litt vimsete og lekne, og selv om det er seriøse temaer i bøkene er det også en frihet til å være litt latterlig. Hva synes dere? Har dere noen bøker i denne kategorien dere kan anbefale meg?

Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *