Litteraturens beste fedre

I anledning farsdag feirer vi noen av de beste fedrene fra litteraturen.

Matthew Cuthbert (Anne fra Bjørkely av Lucy Maud Montogmery)

Det er umulig å ikke elske Matthew, som aldri fant kjærligheten og tar seg av gården sammen med søsteren, uten å klage. Stillferdige Matthew, som umiddelbart finner rom i hjertet sitt for merkelige, lille Anne som ønsker seg en familie mer enn noe annet. Ikke bare finner Matthew en ny glede så sent i livet, ved å ta inn Anne, men han er den som ummiddelbart elsker henne og gir henne alt hun vil ha, en kjole med puffe-ermer og et sted å kalle hjem. Han er litt soft, og spesielt i kontrast med Marilla, og det gjør ham bare uendelig mer lovable i vår bok.

Atticus Finch (To Kill a Mockingbird av Harper Lee)

Atticus Finch er kanskje the dad fra litteratur: god mot barna, tålmodig og ikke minst en ærlig, moralsk og god mann. Han jobber utrettelig for å forsvare Tom Robinson, og står frem som et godt eksempel og forkjemper for likestilling for alle på en tid og et sted hvor det på ingen måte var normalt. Han er også svært opptatt av å oppdra og utdanne barna sine, og han behandler ikke sønnen noe annerledes enn datteren. Det er tydelig gjennom Scout sin fortellerstemme at faren virkelig prøver å forstå hvordan det er å være barna, og forstå deres perspektiv. Alt i alt, en sinnsykt god far.

You never really understand a person until you consider things from his point of view…until you climb into his skin and walk around in it.

Mr Bennet (Pride and Prejudice av Jane Austen)

Denne mannen er en helgen for å holde ut i et hus med fem jenter og sin litt hysteriske kone, eller hva? Og at han stod ved Lizzie sin side da hun ikke ville gifte seg med Mr Collins, til tross for at ingen av døtrene hans hadde en sikker fremtid på det punktet, det er en far vi vil feire. Også elsker vi ham for de gullkornene han i ny og ne retter mot Mrs Bennet.

“. . . if your daughter should have a dangerous fit of illness, if she should die, it would be a comfort to know that it was all in pursuit of Mr. Bingley, and under your orders.”

Tam al’Thor (The Wheel of Time av Robert Jordan)

Det er typisk at foreldrene til den utvalgte dør, men i denne episke serien av Robert Jordan spiller Rand sin far en stor rolle gjennom boka. Han har en fascinerende bakgrunn, og lærer Rand mye av det som hjelper ham å bruke sine egne evner. Han er en interessant karakter i seg selv, og bakgrunnshistorien rundt når Rand var et barn. Men mest av alt er han en av de få karakterene som klarer å få Rand til å slappe litt av, etter at ansvaret hans begynner å ligge ekstremt tungt på skuldrene hans, og minner Rand om at han ikke er ansvarlig for alle, og at han fortsatt er en sønn med en far.

Dr Covey (To All the Boys I’ve Loved Before trilogien av Jenny Han)

Dr Covey håndterer tre tenåringsdøtre alene og klarer samtidig være både optimistisk og morsom. Han kommer kanskje aller best frem i filmatiseringen, spilt av John Corbett, hvor han er både en god venn og forelder til døtrene sine. Han eksisterer som en trygg havn i trilogien og det er ikke minst digg å lese en bokserie for ungdom hvor ungdommene faktisk liker og kommer overens med foreldrene sine.

Hvilke fedre er på din liste?

Victoria & Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *