«Påskekrim» for de som ikke leser krim

Vi er ikke de to største krimleserene, til tross for å være oppvokst i the land of the nordic noir. Grusomheter og makabre tilstander er ikke det vi sulter mest etter fra bøkene våre, så feks Jo Nesbø har vi ikke lest mye av. Likevel er det alltid litt spennende når påsken kommer rundt—får liksom smaken på det etter å løse krimgåta til Tine melk. Her er en liste over bøker som løst definert kan falle inn under en form for krim, kanskje? Om du er ute etter litt spenning, mysteri, detektiv-ing og nervepirrende stemning, kanskje til og med et mord, så kan en av disse være for deg.

Dei Sju Dørane av Agnes Ravatn

[Leseeksemplar fra forlaget]
En av årets bøker her på Biblioteket i 2019, denne herlige boka handler om litteraturprofessoren Nina Wisløff som er i et litt tøft stadige av livet: huset deres skal rives, hun er litt usikker på jobben sin, og den gravide og litt usympatiske datteren hennes prøver å overtale dem til å la henne flytte inn i det andre huset de eier, som nå er utleid til en ung alenemor, Mari. Når Mari brått forsvinner og etterlater sønnen hos foreldrene sine, blir Nina nysgjerrig og forsøker å løse forsvinninga på egenhånd. En spenningsroman som var morsom hele veien, med harselering av litteraturvitere og en handling som virket realistisk og udramatisk, dramatikken til tross. Likte denne svært godt.

A Murder Most Unladylike av Robin Stevens

Denne herlige middlegrade serien har fort blitt en av mine [Sunniva] sine favoritter, og jeg ble superskuffa da de forsvant fra Storytel. Satt på et jenteinternat i 1930-tallet følger vi med mens Hazel og Daisy løser mysterium etter mysterium. Jeg elsker disse to jentene, og boka er skrevet i en skikkelig fin, nostalgisk tone som minner meg om Nancy Drew og Agatha Christie. Til tross for at det er skrevet for et ungt publikum er disse mysteriene på ingen måte ukompliserte, så selv en voksen hjerne kan få tenke litt over disse. Utrolig underholdende, og jeg skal bestille den fjerde boka fra Ark til å kose meg med i påsken. Ekstra bonus at coveret faktisk er nettopp påskegult!

Du er så Lys av Tore Renberg

Det bør sies med en gang at dette absolutt verken er krim eller en thriller. Likevel er det en særdeles nervepirrende roman som tar utgangspunkt i hvor mye vi egentlig kan vite om andre sine liv. I gata til Jørgen og Vibeke flytter en ny familie inn i nabohuset, og det blir tidlig klart at faren i huset, Steinar, er en merkverdig fyr. Han er sjarmerende, svært likandes, og den type person alle trekkes mot. Likevel merker Jørgen at det er noe som skurrer, noe merkelig ved Steinar. Noe han ikke forteller om.

Mysteriet blir ikke mindre da Jørgen og Steinar reiser til London sammen på fotballtur og Jørgen legger merke til noe som gjør ham enda mer urolig. Tilbake i Norge viser det seg at også Vibeke kjenner på usikkerheten. Hvem er egentlig Steinar? Hva holder han på og ikke minst – hva gjemmer han? Denne romanen var virkelig ubehagelig å lese fra en ende til en annen, og jeg visste aldri hva som ville skje på neste side. En utrolig god leseropplevelse om alt det vi ikke ser selv om det finnes rett foran nesa vår.

Terapeuten av Helene Flood

Terapeuten handler om Sara og mannen hennes, Sigurd. Sara har sin egen psykolog-praksis på et kontor over garasjen i den store villaen de har arvet fra hans familie. Villaen har vært et eneste stort oppussingsprosjekt siden de flyttet inn, og praksisen til Sara går heller ikke glimrende. 

En fredag reiser Sigurd hjemmefra før Sara har stått opp, for å reise på hytta sammen med to kompiser. Han ringer henne for å si at han har ankommet rett før lunsjtid, og Sara forbereder seg for en rolig helg hjemme alene. Hun kommer såvidt igang med fredagskvelden når hun får en telefon fra en av Sigurds kompiser som spør om hun vet hvor han er, ettersom han ikke har dukket opp på hytteturen enda. 

Er det Sigurds kompiser som tuller med henne, eller har Sigurd virkelig ikke dukket opp? Terapeuten er en virkelig ubehagelig thrillerroman, og Flood skriver så man enkelt begynner å stille spørsmål ved hvorvidt Sara faktisk er ved sine fulle fem. Fengende og nervepirrende om en uforklarlig forsvinning.

Vi er Fem av Matias Faldbakken

Denne boka er genial på alle måter. Det er kaotisk, det er morsomt, det er hverdagslig, og det er fantastisk alt i ett: På Rådet bor Tormod Blystad med kona Siv og barna Alf og Helene. Tormod er håndverker, samt en trygg og pålitelig familiemann. En kveld går Tormod ut på verkstedet sitt og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen og ender opp med å lage noe levende. Leirklumpen han gror begynner nemlig å vise tegn til liv, utover å være en deig-lignende-substans, og derifra går det kun én vei.

Vi er Fem er en relativt kort roman, kun 205 sider, men det er virkelig 205 perfekte sider. Hva skjer med de monstrene vi selv lager? Hva er prisen for å skape liv? Som ihugga Frankenstein tilhenger var det ikke tvil om at jeg (V) ville elske denne boka. Det handler om å skape liv, å bo og leve i bygd, hvor mye mennesker kan godta utenom det vanlige og ikke minst hva man er villig til å ofre. Virkelig en «løp og kjøp»-bok!

God påske og god lesning!

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *