Anmeldelse: Pengesnakk av Lise Vermelid Kristoffersen

Leseeksemplar fra Kagge Forlag

Nå har jeg vært i fulltidsjobb i nesten et år, og er i den alderen når venner begynner å kjøpe leiligheter og andre ting som gjør at de føles veldig voksne. Med en fast lønn føles det veldig annerledes å måtte forholde meg til penger enn da jeg overlevde på studielån og sommerjobb, føler jeg må begynne å tenke litt mer langsiktig og ha et slags mål med pengene mine utover en ferie, nytt lettvektig telt eller en ny kameralinse. Dere som følger oss vet jo at man sitter med lite overskudd igjen etter lønning fra engelske forlag, spesielt etter at man har betalt London-leien. Det er kanskje urealistisk derfor å tenke at pengene mine skal stekke til så fryktelig mye mer, men man kan jo prøve? Derfor tok jeg fatt på Pengesnakk av Lise Vermelid Kristoffersen, for å se om jeg kunne plukke opp noen tips.

Lise Vermelid Kristoffersen er godt kjent som hun som sparte 300.000kr på ett år, og driver podkasten Pengensnakk hvor hun forteller om sine sparetips og filosofier. Dette har nå blitt en bok, hvor hun går gjennom ulike aspekter av sparing med målet om at du, etter å ha fulgt noen av tipsene hennes, også kan spare deg lykkelig. Mye av innholdet er i form av spørsmål som skal få deg til å tenke over hva det er du vil med pengene dine: hva vil du spare til, og hvordan avhenger din lykkelighet av penger? Du oppfordres til å finne ut av verdiene dine (hvordan bruke penger på ting du verdsetter, fremfor ting du ikke verdsetter), vanene dine (hvordan utvikle gode pengevaner som gjør at du kan spare mer), hva du gjør med pengene dine (hvordan du bør bruke pengene du sparer, og hvor du bø® oppbevare dem) og til slutt lage en skikkelig plan over hvilke mål du har. Det høres forsåvidt greit ut?

Boken er ikke så lang, men jeg synes likevel den klarer å virke veldig repeterende. Jeg fikk hamret inn i hodet ideen om at jeg må tenke over hva jeg bruker pengene mine på (hva gjør deg lykkelig?)—og det er sikkert noen som trenger å få denne holdningen til penger matet inn med te-skje—men de fleste av oss er vel egentlig ganske fornuftige når det kommer til pengebruk. Fremover å oppfordre leseren til litt mer strukturert sparing føler jeg ikke boken hadde så mye nytt å komme med egentlig. Ja, det kan være lurt å sette seg inn i pengebruken sin for å oppdage hvor man bruker mye unødvendige penger (personlig har jeg brukt en god andel av matbudsjettet mitt på kanelsnurrer på bakerier rundt om i London, fremfor å bake selv). Man kan også helt klart få litt fart i sparingen ved å sette konkrete mål og se at man kommer nærmere å kjøpe første bolig, fremfor å bare slenge alt i en generell sparekonto (min taktikk). Men alt i alt synes jeg det ble litt for lite av dette praktiske i boken, og heller veldig mye snakk om hva man kan kutte for å spare mer penger. Vi lærer litt om fondsparing, og Kristoffersen deler sine tanker rundt hvordan det er lurt å tenke rundt å spare penger fremfor å betale ekstra avdrag på lån, og dette synes jeg var veldig spennende og nyttig. Jeg skulle gjerne hatt mer av dette, for utover det fikk jeg ikke så mye ut av boka.

Det kan også sies at jeg har veldig lite penger til overs hver måned, og jeg har alt et lavt forbruk. Så det er vanskelig å følge opp på mange av tankene i boka, rett og slett fordi jeg har ikke nok penger til å spare spesielt mye. Men Kristoffersen er kanskje ikke den beste rollemodellen å ha som en supersparer—ja hun sitter igjen med veldig mye penger, men hun virker også som en person som ikke er så opptatt av ting og opplevelser som koster penger (spise ute, reise, slike ting). Det er selvfølgelig helt greit, men det gjør at det føles urealistisk å sammenligne meg med henne. Jeg vil ikke droppe ferien min, den gjør meg lykkelig, og selv om Kristoffersen ikke sier at jeg bør droppe den for å spare penger så er det ikke så rart at hun sparer mye penger når hun heller koser seg hjemme? Det er jo nettopp det lave forbruket hennes, og at mye av hennes glede kommer fra å spare penger, som gjør at hun er så flink til det. For en som liker å reise eller kjøpe litt nye ting vil det ikke føles gøy å spare slik Kristoffersen gjør fordi man må si fra seg så mye. Vel og merke er Kristoffersen fullstendig klar over at hun er over gjennomsnittet flink til å spare, og at det ikke passer alle å spare like mye. Men jeg følte nok at mange av hennes tips vil gå på bekostning av ting jeg helst ikke ville gitt opp, og som sagt har jeg allerede et ganske lavt forbruk.

Alt i alt følte jeg at denne boken ikke helt leverte til forventningene mine. Det er nok rettet veldig til folk som aldri har spart før, så for de som alt er litt bevist over pengebruket er det mye her som kan virke selvsagt. Videre var det ikke så mye praktisk informasjon om sparekontoer osv. som jeg hadde ønsket, men veldig mye fokus på hva du bruker penger på. Det siste er jo selvfølgelig viktig for sparing, men jeg skulle gjerne lært litt mer om forholdet mellom pengene mine og banken, for eksempel. Det er nok en veldig fin bok for de som har god lønn og liten kunnskap til sparing, men jeg tror dessverre ikke jeg kommer til å klare å spare noe smartere enn jeg alt gjør.

Sunniva x

You may also like

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *